DRUŠTVO VODENIČARA "MORAVA" - ALEKSINAC

Projekat - Priče nišavskih vodenica - 2016.
XI Pekarski dani - Aleksinac 2016.
Na moravi vodenica stara - Aleksinac 2016.
Dani hleba - Pirot 2016.
X Pekarski dani - Aleksinac 2015.
Na moravi vodenica stara - Aleksinac 2015.
Sabor vodeničara Srbije - Lajkovac 2015.
KONTAKTIRAJTE NAS
 
 

PROJEKAT "Priče nišavskih vodenica" - 2016.

 

Projekat je bio fokusiran na istraživanje, zaštitu i korišćenje nematerijalnog kulturnog nasleđa vezanog za ljude koji su deo života proveli u vodenicama tj. u njihovoj blizini.

 

Projekat se sastojao iz istraživanja, digitalnog dokumentovanja (audio, foto i video materijal), i prezentacije nematerijalnog nasleđa vezanog za vodenice – usmena tradicija, verovanja i magijska praksa. Putem video, foto, audio materijala i tekstova dokumentovano je nasleđe vezano za  vodenice na teritoriji nišavskog okruga. Publikovan je sajt, inače prvi te vrste u Srbiji, za inovativno prezentovanje ovog nasleđa, putem interaktivne digitalne mape, gde se klikom na određenu vodenicu ulazi u multimedijalnu prezentaciju nasleđa vezanog za nju.

 

 

 

MEĐUNARODNA MANIFESTACIJA "XI Pekarski dani" - 2016.

 

Društvo vodeničara "Morava" je u svojstvu izlagača uzelo učešće na turističko-privrednoj manifestaciji "XI Pekarski dani" u Aleksincu. Manifestacija je bila međunarodnog karaktera sa učesnicima iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske...

 

Štand DVM je bio izuzetno posećen, a celokupan nastup jako lepo prihvaćen od strane posetilaca i stručne javnosti.

 

Posebnu pažnju posetilaca su zavredeli eksponati starih sorti žitarica i njihova brašna, kao i poluproizvodi od spelte i kamuta.

 

Bezglutenske žitarice i brašno bez glutena su bili atraktivni proizvodi za ljude osetljive na ovaj alergen, a na manifestaciji su mogli da dobiju adekvatne stručne savete iz oblasti pravilne ishrane.

 

 

 

MANIFESTACIJA "Dani hleba" - 2016.

 

Tradicionalna manifestacija Dani hleba se održava u Pirotu krajem novembra meseca. Pored Mlekarske škole sa domom učenika “Dr Obren Pejić”, koja je zajedno sa Ekonomskom školom organizovala osmi put za redom ovaj dogadjaj, ove godine je bila uključena  i Turistička organizacija i Uprava grada Pirota. Manifestacija je bila takmičarskog karaktera, ali posetioci su u holu Doma kulture, gde je organizovana izložba, mogli i da kupe proizvode od testa, ukrase, kolače i slično.

 

Predstavnici DVM-a Nevena i Saša Stanojević su u velikoj sali Doma kulture imali predavanje o spelti za posetioce i goste manifestacije, a tom prilikom su izvršili i autorsku promociju knjige "Ishrana ljudi".

 

 

 

 

MANIFESTACIJA "Na moravi vodenica stara" - 2016.

 

Manifestacija je prvi put održana 1964.g, pa tako u duhu tradicije traje više od pola veka. Održava se svake godine 12, 13. i 14. jula. ne menjajući karakter. Narodno izvorno stvaralaštvo sa zdravicom, narodni običaji, folklor, takmičenje pevača amatera, kuvanje i degustacija riblje čorbe, etno modna revija...

 

Društvo vodeničara "Morava" je ove godine, u sklopu manifestacije, organizovalo stručno savetovanje na temu "Autohtone sorte žitarica i pravilna ishrana". Predavači su bili               Dr Nebojša Milosavljević, profesor i Duško Jevtić iz Bačkog Gradišta inače predstavnik gazdinstva koje se svrstava u značajnije proizvođače i prerađivače krupnika (spelte) u Srbiji.

 

 

 

  SABOR vodeničara Srbije

 

U organizaciji Društva vodeničara Srbije, uz pokroviteljstvo opštine Lajkovac  21. septembra 2015, na praznik Male Gospojine, kod Kumove vodenice u Markovoj crkvi, održan je Sabor vodeničara Srbije i lomljenje slavskog kolača. Tim povodom je organizovan i bogat kulturni program sa učešćem hora i folklora KCHRL, otvorenom scenom, kao i takmičenjima u tradicionalnim specijalitetima.

Turistička organizacija Opštine Lajkovac organizovala je izvođenje koreografije “Hajduci”, kao i gostovanje ruskih slikarki Irine Zimine i Ksenije Timofejeve, koje su na svojim platnima ovekovečile Lajkovačke vodenice.

 
 

 

 

 

MEĐUNARODNA MANIFESTACIJA "X Pekarski dani" - 2015.

 

MANIFESTACIJA "Na moravi vodenica stara" - 2015.

ŽELITE SARADNJU?

Društvo vodeničara "Morava" je otvoreno za saradnju sa drugim organizacijama i pojedincima ako ta saradnja nije u suprotnosti sa ciljevima i zadacima društva.

PROJEKTI I AKTIVNOSTI DVM

Društvo vodeničara "Morava" aktivno učestvuje u realizaciji sopstvenih projekata, a značajan doprinos daje i na realizaciji projekata i aktivnostii partnerskih organizacija.