DRUŠTVO VODENIČARA "MORAVA" - ALEKSINAC

VIDEO GALERIJA
FOTO GALERIJA 
INTERAKTIVNA MAPA

Vodenice su nekada imale egzistencijalni značaj za pojedinca i zajednicu, jer su proizvodile osnovnu prehrambenu namirnicu – brašno. One su bile i mesto jake socijalne interakcije, mesto druženja, prenošenja vesti i razmene informacija. Za vodenicu kao granični prostor između „ovog“ i „onog“ sveta vezan je bogat kompleks nematerijalnog nasleđa.

Kao mesto moći u čijem „stvaranju“ je bilo potrebno učešće i boga i đavola, vodenice veoma su pogodne za izvođenje raznih obrednih i magijskih aktivnosti.

Građene još u srednjem veku, vodenice su u Srbiji najveći značaj imale krajem 19. veka da bi šezdesetih godina prošlog stoleća bile potisnute izgradnjom velikih mlinova. Danas je njihov broj izuzetno mali, naročito onih aktivnih. Zajedno sa njihovim izumiranjem nestaje i nematerijalno nasleđe vezano za njih.

Projekat se sastoji iz istraživanja, digitalnog dokumentovanja (digitalizacije), očuvanja i prezentacije nematerijalnog nasleđa vezanog za vodenice – usmena tradicija, verovanja i magijska praksa.

Cilj projekta je istraživanje, digitalno dokumentovanje i prezentacija vodeničarskog nematerijalnog nasleđa (vodeničarski zanat, priče, predanja, verovanja, obredne i magijske prakse...) na teritoriji nišavskog okruga.

Naša vizija je da izrađeni sajt postane virtuelni centar za prezentovanje nematerijalnog nasleđa vezanog za vodenice. 

Projekat je značajan u smislu očuvanja i prezentacije nematerijalnog nasleđa vezanog za vodenice na teritoriji nišavskog okruga i poslužiće i kao snažni podstrek u naporu za očuvanjem i revitalizacijom vodenica i vodeničarskog zanata.

Sigurno je da će sve vodenice koje će biti obuhvaćene projektom postati značajno vidiljivije u najširoj ali i stručnoj javnosti. Putem sajta one će imati posebnu promociju i postati atraktivni objekti kulturnog turizma. U lokalnim zajednicama u kojima se vodenice nalaze podići će se svest o značaju ovih objekata što će doprineti njihovoj daljoj zaštiti i očuvanju i daljoj promociji u okviru kulturno-turističke ponude tih krajeva.

Priče nišavskih vodenica

Finansijska podrška

Nišavski okrug je smešten u centralnoj Srbiji.

U okrugu se nalazi 11 opština:
Aleksinac, Crveni Krst (grad Niš), Doljevac, Gadžin Han, Medijana (grad Niš), Merošina, Niška Banja, Palilula (grad Niš), Pantelej (grad Niš), Ražanj, Svrljig.

Sedište okruga je grad Niš.

Okrug ima oko 400 000 stanovnika.

Nišavski okrug